STRES A TRÉNING

Stres je veľmi široký a zaujímavý pojem. Zaujímavý z toho dôvodu, že je to slovo, ktorým opisujeme pocity, ktoré majú priam až neuveriteľne rozdielne pôvody. V strese sme, keď meškáme do práce, keď nás niekto alebo niečo naštve, keď sme chorí, keď sa stane niečo zlé v rodine, a aj keď cvičíme. Čo to teda vlastne ten stres je? Je to pocit emočného alebo fyzického napätia a dalo by sa povedať, že je to čokoľvek, čo naše telo vyvedie z homeostázy (stav tela, v ktorom je všetko v tele stabilné). Stres je všeobecne vnímaný ako veľmi zlá vec, avšak ako som už spomenul, označujeme ním napríklad aj obdobie tréningu a vieme ho využiť aj v náš prospech, napríklad pre podanie lepšieho výkonu. Toto je ale téma na iný deň. Pozrime sa dnes na to ako môžu ostatné faktory, resp. stresory, negatívne ovplyvniť náš tréning a prečo je na ne dôležité myslieť najmä pri väčších tréningových cieľoch. 

Predstavme si, že máme v tele akýsi pohár, ktorý má istú maximálnu hladinu stresu, ktorý zvládame.

Táto hladina by bola u každého iná, no my si ju pre teraz označíme číslom 10.

Do tohto pohára potom lejeme počas dňa naše stresory.

Ráno sme sa zobudili a nič sa nám nedarilo. Stratili sme kľúče, nevedeli nájsť ponožky a čo je najhoršie, ani sa nestihli pre toto všetko najesť.

Takto máme ísť do práce? No áno, ale už teraz meškáme 10 minút a nechceme žiadne problémy. No a tak prilievame do pohárika trošku stresu.

 

 

Navyše sa celý týždeň cítime akosi nedobre. Bolí nás hlava a sme nejakí poslabší. Možno je to chrípka, možno niečo iné, kto vie? Každopádne nám to navyšuje našu hladinu už na úroveň 5.

 

Konečne je po všetkom a deň prichádza k tej najlepšej časti – tréningu. Toto je náš liek a naša záchrana. Tréning nás robí šťastnými.

Pred nejakým časom sme si určili cieľ, pôjdeme na súťaž a dáme do toho maximum, pokúsime sa vyhrať a to je vidieť aj na našej príprave.

Tréningy máme veľmi náročné, tvrdé a striktné. Toto je jednoznačne najnáročnejšia časť dňa, minimálne po fyzickej stránke. Spomeňme si na to, že aj tréning je stresor a jeho úroveň stúpa s jeho náročnosťou. Pri veľmi náročnej príprave môže byť priam až neuveriteľne vysoká. V tomto prípade veľmi.

 

 

Čo sa stane pokiaľ prilejeme 7 bodov stresu do nášho pohára, ktorý už je na úrovni 5? Prelejeme ho. Čo to znamená pre naše telo?

NADPIS TYPU NADPIS 2

Čo to znamená pre náš mentálny stav? Čo to znamená pre naše ďalšie tréningy?

Čo to znamená pre celú našu tréningovú prípravu a čo to teda znamená pre úspech na súťaži? 

NADPIS TYPU NADPIS 3

Riskujeme vyhorenie, prehnanú únavu, ktorá môže viesť až k tej chronickej, neadekvátne výkony na tréningu, čo môže viesť k mentálnym problémom a azda to najdôležitejšie, zvyšujeme riziko zranenia.

Pri zdraví a tréningovej príprave sú dôležité viaceré faktory, nie je to len o tréningu a ani len o tréningu a strave. Spadá do toho aj napríklad spánok, psychický stav a manažovanie stresu. Všetky tieto ostatné faktory môžu negatívne ovplyvňovať výsledok. Dôležité to je najmä pri športe. Pokiaľ chceme podávať špičkové výsledky a vyhrávať súťaže, je nesmierne dôležité aby sme sa sústredili na všetky faktory a nie len na tréning. Iba tak môžeme naozaj dosiahnuť maximum.

Odrážkový text:

  • Odrážka 1

  • Odrázka 2

  • Odrážka 3

Číslovaný text:

  1. Číslo 1

  2. Číslo 2

  3. Číslo 3


Previous
Previous

POSTÚRA

Next
Next

POMER ŤAHU A TLAKU 2