HRB ALEBO NADMERNÁ KYFÓZA

Slovo hrb, alebo hrbenie sa, je v dnešnej dobe používané skoro neustále a skoro každý asi dostal od rodičov vynadané, že sa má vystrieť alebo sami prídete so záverom, že ste veľmi zhrbení.

Podstatný fakt, ktorý si treba uvedomiť je to, že chrbtica ma striedavú krivku.

Krčná lordóza – prehĺbenie, hrudná kyfóza – zaguľatenie a následne drieková lordóza – prehĺbenie. Tým pádom je istá forma „zhrbenia“ alebo takzvanej hrudnej kyfózy úplne prirodzená.

Kedy je to však už veľa a ide o takzvanú hyper-kyfózu ?

To je otázka, na ktorú sa nedá úplne uniformne odpovedať, no často je vizuálne vidieť, že daný človek má prílišne zaguľatené ramená, krk v predsunutí a väčšinou sa pravdepodobne bude aj sťažovať na bolesti v oblasti hrudnej chrbtice a krku. Bolesť v tejto oblasti je v drvivej väčšine prípadov spôsobená prílišným excentrickým stresom vyvolávaným na svaly v danej oblasti – inak povedané, svaly sú natiahnuté ako lano, ktoré sa nevie povoliť a tým odoberáme krvné zásobenie, čo spôsobuje depriváciu kyslíka do tkanív a chemoreceptory začnú vysielať signál o možnom poškodení.

Hyperkyfóza môže byť rôzneho pôvodu a to funkčná a štrukturálna.

O funkčnej hyperkyfóze hovoríme, pokiaľ je spôsobená ťahom svalových štruktúr, ktoré ovplyvnili pozíciu hrudného koša, lopatiek a ostatných častí tela, ktoré zodpovedajú „hrbatému“ výzoru.

Veľmi často ide o pozične krátke prsné svaly, pomocné nádychové svaly na krku, priamy brušný sval a v neposlednej rade aj svaly spodného chrbta. Najčastejšie faktory, ktoré spôsobujú toto „funkčné zhrbenie“, sú chybné dychové stereotypy, nedostatok variabilného pohybu, psychické zdravie a mnoho ďalších komponentov. Výhoda funkčnej hyperkyfózy je tá, že sa dá relatívne dobrým spôsobom korigovať pokiaľ už nenastali väčšie degeneratívne zmeny.

Ak hovoríme o štrukturálnej hyperkyfóze, tak je tým myslené, že nám bola takáto štruktúra daná anatomicky. Existuje viac druhov štrukturálnej hyperkyfózy, ale asi najznámejšou je Morbus Scheuermann. Táto diagnóza vzniká väčšinou v adolescentnom veku a je typická tým, že predné telá stavcov rastú pomalšie ako zadné a tým vznikajú klínovité stavce a s nimi ďalšie pridružené problémy. Takýto druh hyperkyfózy je problematickejší v tom, že ju poravdepodobne nebudeme vedieť odstrániť úplne, ale dokážeme ju poväčšinou celkom dobre kompenzovať aby spôsobovala čo najmenej a ideálne žiadne zdravotné a pohybové ťažkosti.

Či úž ide o štrukturálnu, alebo funkčnú hyperkyfózu, tak náprava si bude vyžadovať celosystémový prístup a nezamerať sa len pomyselnou lupou na hrudnú chrbticu, s hyperkyfózou bude spojené celkovo zmenené postavenie tela v priestore, iný druh opory na chodidle, poprípade aj posunuté ťažisko a na celkovú nápravu sa potrebujeme zamerať na viacero aspektov tohto problému.

Ak ste jeden z ľudí, ktorých hyperkyfóza trápi, či už kvôli zhoršenej pohyblivosti alebo bolesti, tak neváhajte vyskúšať náš nový pohybový program „Telo bez hrbu“, v ktorom ponúkame rýchle a trefné riešenia na rôzne druhy prílišného hrbenia za symbolickú cenu. Pohyb je život a život je pohyb. tak netreba čakať kým nám dá naše telo vedieť, že máme problém a naše pohybové možnosti budú obmedzené. Pekný deň.

Previous
Previous

VYUŽITIE PODPÄTENIEK V TRÉNINGU

Next
Next

ŠTANDARDIZÁCIA V TRÉNINGU