VYUŽITIE PODPÄTENIEK V TRÉNINGU

Pravdepodobne ste zaregistrovali, že si niektorí ľudia zdvíhajú päty pri drepoch. A ak áno, tak je pravdepodobné, že ste túto stratégiu videli používať práve nás. Ale prečo to robíme? Nebolo by azda lepšie naučiť sa drepovať bez nich? Možno áno a možno nie, ako vždy to závisí od kontextu a ten si vysvetlíme v tomto článku.

V prvom rade je dôležité vyjadriť to, že hlboký drep ako taký je nesmierne náročný cvik z hľadiska mobility a preto aby bol človek schopný ho spraviť kompetentne musí byť schopný vykonať všetky relevantné pohyby krížovej a panvových kostí. Konkrétne nutáciu a protináciu krížovej kosti a všetky relatívne pohyby panvových kostí s tým spojenými. Toto z drepu robí veľmi komplexný cvik, ku ktorému tak aj treba pristupovať pokiaľ chceme robiť hlboký, kompetentný drep s veľkou záťažou.

Ako všetky cviky aj drep má isté úrovne progresií, ktoré v závislosti od individuálnej schopnosti a situácie môžeme použiť. Od najľahšej po najťažšiu v závislosti na držanie váhy idú v základnom postavení na dvoch nohách od goblet drepu až po zadný drep.

              

Pokiaľ máme hlboký drep problém vykonať pre nedostatočnú dorziflexiu v členkoch (priblíženie nártu ku píštale), čo signalizuje potencionálne a pravdepodobne aj iné obmedzenia a teda neschopnosť vykonať hlboký drep. Tak si ho môžeme tak povediac dovoliť vykonať pozdvihnutím piet práve pomôckou akou sú podpätenky. Vďaka tomu sa dostaneme do hlbokého drepu, čím získame väčší ba až plný rozsah. A vďaka tomu môžeme túto pozíciu použiť na rôzne korektívne cvičenia alebo tento spomínaný rozsah využiť pre lepšiu hypertrofiu svalov spodného tela.

Napríklad pre ľudí, ktorý majú problém opakovane protinutovať krížovú kosť a tak vykonať hlboký drep môže byť vhodná výdrž v hlbokom drepe v závese. Viď na fotke.  

A pre ľudí, ktorý proste len chcú pracovať na hypertrofii spodných končatín dovolí vykonávať plný rozsah napríklad aj pri relatívne najťažšom zadnom drepe. Viď na fotke.

Okrem bilaterálneho drepu a teda toho typického na dvoch nohách má využitie aj pri unilaterálnych splitových drepoch ale aj pri iných cvikoch akými sú napríklad mŕtve ťahy a ostatné bedrové ohyby, kde pomáha ľudom, ktorým naopak chýbajú kompresné vlastnosti v spodnej časti tela.

V neposlednom rade sú veľmi využiteľné aj pri zameraní sa na špecifické fáze chôdze, čo má veľké využitie pri korektívnych cvičeniach s cieľom zlepšiť niekoho chôdzu, ktorá je neoptimálna a možno spôsobuje nejaké ďalšie problémy. Alebo pri špecifických cvičeniach so zameraním na športový výkon, kde môžeme vďaka podpätenkám ovplyvnovať rôzne adaptácie športovca. Napríklad pozdvihnutím päty sa zameriavame viac na prvú fázu chôdze a pozdvihnutím špičky dostávame nohu viac do pronácie a teda strednej fáze až potencionálne v závislosti cviku do tej poslednej.

Ako vidíte tento v svojej podstate veľmi jednoduchý nástroj ma nesmierne veľa využití od korektívnych cvičení, cez uľahčenie normálnych až po špecifický športový výkon. Tak ak sa vám akokoľvek hodí neváhajte a dajte podpätenkám šancu.

Previous
Previous

MEDZISTAVCOVÉ PLATNIČKY – ČO, AKO A PREČO 2

Next
Next

HRB ALEBO NADMERNÁ KYFÓZA