ČO SÚ TO TIE MEDZISTAVCOVÉ PLATNIČKY ?

Medzi každým funkčným segmentom(dva stavce jeden nad druhým) sa nachádza medzistavcová platnička ktorá sa skladá z rôsolovitého jadra a tkaninového prstenca ktorý toto jadro obaľuje. Platnička má funkcií viacero, v prvom rade tlmí nárazy a tým chráni stavce a všeobecne celú chrbticu pred mechanickým poškodením, keďže pôsobí ako taký pomyselný vankúšik/tlmič .

Ďalšou funkciou je pohyblivosť a rotabilita chrbtice ktoré sú samozrejme v každej časti chrbtice percentuálne iné a smerom od hlavy nadol sa znižujú kvôli tvaru, a veľkosti jednotlivých stavcov. Často však pri nesprávnej ergonómií vznikajú zranenia s nimi spojené. Ak sú na platničku vyvíjané veľmi veľké nároky z hľadiska nerovnomernej kompresie alebo rotácie platnička sa opotrebováva.

Opotrebovanie začne tým, že rôsolovité jadro začne prerážať vrstvy tkaninového prstenca. Pokiaľ sa dostane príliš ďaleko začne na platničke vznikať tzv. bulgia(protrúzia), čo znamená vypučenie alebo vysunutie platničky smerom von z fibrózneho prstenca. Pri extrémnych prípadoch dokáže tento prstenec prasknúť a rôsolovité jadro vytečie do medzistavcového priestoru, to sa nazýva hernia(extrúzia) disku. Pri týchto prípadoch je časté vyžarovanie bolesti kvôli iritácií miešnych nervov vysunutým bulgingom z prstenca alebo vytečeným jadrom z prstenca platničky. Podľa miesta poškodenia je vždy špecifická nervová iritácia, keďže každý segment nervovo zásobí inú časť alebo miesto na tele. Väčšina týchto stavov sa dá riešiť neinvazívnou/konzervatívnou rehabilitačnou liečbou, používajú sa metodiky ako SM systém, DNS, Mckenzie atď. Pri extrémnych prípadoch sa problém rieši operatívne, preto treba dbať na zdravie svojej chrbtice a nenechať problémy prejsť do kritického štádia.

Bc.Tomáš Chorvát.

Previous
Previous

TRÉNING NA NESTABILNÝCH PLOŠINÁCH A „STABILIZAČNÉ“ SVALY

Next
Next

PREČO VPLÝVA DVÍHANIE VÁH NA HUSTOTU KOSTÍ A PREČO JE SILOVÝ TRÉNING DÔLEŽITÝ?